Ressenya de ‘Tramuntana’ al blog de Gloria Condal

Na Glòria Arimon i n’Hortensia Condal han escrit una ressenya, al seu blog de viatges i cultura GLORIA CONDAL, sobre Tramuntana. El text va acompanyat d’unes imatges precioses!

‘Tramuntana’ de Caterina Cortès

Per Gloria Condal

Definició d’illa al diccionari: “Porció de terra voltada d’aigua per tots costats”. Se’ns pot fer petita, una illa? Ens hi podem sentir ofegades? Tot se sap? En un moment donat de la vida, necessitem fugir-ne?

Valldemossa
Serra de Tramuntana (Mallorca). Foto: gloriacondal

La protagonista de Tramuntana és una noia que ha marxat a Madrid. Allà treballa en la redacció d’un diari, mal pagada i a punt de ser-ne acomiadada. Hi ha fet algunes amigues, i s’està plantejant deixar Lucas, el xicot amb qui va. A l’illa ha deixat un vell amor, en Damià, ara parella d’una cosina seva amb qui no s’ha entès mai. Hi ha son pare, un constructor sense escrúpols que ha fet molts diners, i una serventa de la casa, na Sebastiana, la persona que se l’estima més que tots.

Camí Puig Maria
(Mallorca). Foto: gloriacondal

Torna de sobte perquè son pare mor. A partir d’aquí, tots els fantasmes del passat retornen: el suposat suïcidi de sa mare, el Damià, a qui encara estima, les xafarderies d’un poble petit de la Serra de Tramuntana, un antic company d’escola que li ha anat sempre al darrera i ella no suporta… També apareix un personatge nou a la seva vida, però ella té moltes coses a aclarir, una d’urgent, a partir d’uns papers que troba un dia a les golfes sobre la mort de sa mare.

Valldemossa
Valldemossa (Mallorca). Foto: gloriacondal

Sentiments, descripcions de paisatges en una Mallorca a l’hivern, un polsim de novel·la negra, contradiccions… i la necessitat d’anar posant cada cosa al seu lloc, de preguntar-se si va fer bé marxant o va ser una fugida precipitada… Tot això, en una narració àgil, ben escrita en una mallorquí que ens ha fet gaudir molt i amb la protagonista Carlota com a narradora en primera persona, llevat d’alguns fragments on ella explica fets on no participa directament, com el monòleg d’Astrid, la dona alemanya amb el seu marit malalt.

Deià
Deià (Mallorca). Foto: gloriacondal

Ens ho hem passat bé, i en relació a la primera novel·la Dos dies a Barcelona, pensem que hi ha un salt qualitatiu evident, més madur, més treballat. La Caterina té camí per davant!

portada llibre tramuntana
TRAMUNTANA (Ifeelbook Editors) de Caterina Cortès
Palma, 2017 – 241 pàg.

2 respuestas a “Ressenya de ‘Tramuntana’ al blog de Gloria Condal

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s